Soproni Tavaszi Napok

Soproni Tavaszi Napok
Sopron
Sopron
Időpont: 2018.03.23., 2018.03.26., 2018.03.29., 2018.03.31., 2018.04.01., 2018.04.02.

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

A megújulás jegyében „Hajtás!” a mottója az idei Soproni Tavaszi Napoknak, melyet március 10. és április 2. között rendeznek meg koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, családi rendezvényekkel a leghűségesebb városban.

 Utalhat a tavaszi rügyfakadásra, a lendületre, a mozgásra, de az új életmódnak, szokásoknak is a kezdetét jelentheti, a megújulni vágyással, a lelki egészség megőrzésével együtt.

A változatos program március 11-én délután 15 órakor a nemzeti ünnepre hangoló családi délutánnal kezdődik Huszárvágás címmel. A rendezvényen közreműködnek a Soproni Huszár Hagyományőrzők, a Liszt központban jelen lesz a Sárvári Huszármúzeum, énekel a Szélkiáltó Együttes és jönnek a Petőfi iskola diákjai is.

Ugyanezen a napon nyílik meg a soproni képző- és iparművészekből álló Fidelissimart alkotói kör kiállítása a Munkácsy teremben.

A tavaszi napok zárása pedig április 2-án lesz, amikor is az Atilla Fiai Társulat (Varga Miklós, Kalapács József, Rudán Joe, Mr. Basary, Tóth Renáta) ad koncertet a Fő téren.

A programok mellett olyan színházi előadásokat láthatnak a nézők, mint a kaposvári teátrum Cabaret című előadása Bozsik Yvette rendezésében.
(Cabaret)

Érkezik John Osborne Dühöngő ifjúság című színpadi játéka, melyet Kéri Kitty állított színpadra és játszik benne a Kossuth-díjas Eperjes Károly is.
Láthatják a nézők a nemzeti ünnep előestéjén a Mindörökké Júlia című produkciót. A színpadi játék Szendrey Júlia életéről szól s minden egyes mondata valóságos. Petőfi Sándor és feleségének fennmaradt leveleiből, napló-töredékeiből, verseiből, írott szövegrészletekből, újsághírekből és Arany János költeményeiből áll az előadás.
(My Fair Lady)

A tavaszi napok keretében utoljára lesz látható Sopronban az előző évad egyik legnépszerűbb darabja, a My Fair Lady című musical Szolnoki Tibor, Mikó István és Kisfaludy Zsófia főszereplésével. Az előadást még négy alkalommal mutatják be, március 31-én és április 1-jén is 15 valamint 19 órai kezdettel. A legutolsó előadáson „darabtemetésként” vidám meglepetésekkel is készülnek az alkotók.
A nemrég bemutatott Ármány & szerelem rockzenés játék a fesztivál ideje alatt is megtekinthető a soproni színházban.

Mindemellett március 26-án a Liszt Központban a Sopron Táncegyüttes mutatja be Egy titok margójára című előadását a Fajkusz Banda közreműködésével.

A Munkácsy teremben a kiállítás egyik kísérőprogramja lesz a március 18-i feszültségoldó társasjátékozás, melyre elsősorban a felnőtt érdeklődőket várják a szervezők. A program vendége lesz Pataky Krisztina pszichológus, társasjáték- fejlesztő, aki szakértő tanácsokat oszt meg a stresszoldás módjairól.

A Festőterem „papírba öltözik” a Tavaszi Napokon: március 17-18- án ugyanis a 30 éves Magyar Origami Kör kiállításának ad otthont. A látogatók nemcsak az origami történetét, hanem annak különféle válfajait és technikáit is megismerhetik.

Kísérőprogramként március 17-én a Mesebolt Bábszínház Papírvarázs című pöttömszínházi játéka költözik be a Festőterembe.

A tavaszi napok zenei kínálata is gazdagnak ígérkezik.

A zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja, Haydn „Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán” című művét adja elő a Wespa vonósnégyes a Szent Imre-templomban március 17-én

Szintén a hagyományokat őrizve rendezik március 23-án a Horváth József Emlékhangversenyt. Ennek keretében a soproni zeneiskola legkiválóbb növendékei lépnek fel a soproni szimfonikusokkal. Másnap, zenei csemegeként Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész és lánya, Harazdy Eszter ad közös koncertet a Liszt Központban. A rendhagyó esten nem csak énekelnek, hanem beszélgetnek is egymással, művekről, hangokról, lélekről és különleges produkciókkal is készülnek. A zongorakísérő pedig nem más, mint Harazdy Miklós.

A tavasz érkeztével szabadtéri programokkal is készülnek a szervezők: március 29-én, nagycsütörtökön a Mesebolt Bábszínház ad elő bábos passiójátékot a Fő téren, Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése címmel. A zenés-bábos előadás az argentin Borges Márk evangéliuma című novellája alapján készült. A darab az utóbbi évek legszínvonalasabb utcaszínházi produkciója, számos európai színházi találkozó díjazottja. 

Húsvét hétvégéjén, március 31-én és április 1-én pedig a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház várja rendhagyó programokkal a családokat.

Címkék