Esterházy Éva kiállítás Fraknó várában (AT)

Esterházy Éva kiállítás Fraknó várában (AT)

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

Új, különleges időszaki kiállítás Fraknó várában, mely október 31-ig látogatható.

Thököly Éva – az első Esterházy hercegné, a kuruc rebellis testvére és fogoly

Első alkalommal szentelnek teljes kiállítást Thököly Évának (1659-1716) Fraknó várában: Thököly Imre húga árvaként került az Esterházyak udvarába. I. Esterházy Pál első felesége halála után vette nőül.
Thököly Éva a herceg és egyben Magyarország nádorának házastársaként sem menekült szörnyű vádaktól, megvetéstől, fogságtól és jogtalanságoktól.
A rebellis Thököly Imre húga volt, emellett hercegné és fogoly, aki férje halála után az Esterházy-udvartól távol, teljes visszavonultságban élt 1716-ban bekövetkezett haláláig.
Sírfelirata: “Ne feledd; ma nekem, holnap neked!” nem csak a halálra való figyelmeztetésként értelmezhető, hanem talán nehéz sorsára is utal.

E különleges nő életét 2017 áprilisától időszaki kiállítás mutatja be Fraknó várában: A Hősök, kincsek, zsákmányok című állandó kiállítás keretében drámai sorsába és az Esterházy-család történetének egy rég elfeledett fejezetébe kaphat bepillantást a nagyközönség. Alig ismert és részben először kiállított műkincsek, a hercegné hagyatékában újonnan felfedezett írásos anyagok, a hercegi könyvtár ritka és értékes darabjai adják az izgalmas kiállítás anyagát.

A kiállítás időtartama: 2017. április 1. – október 31.

Nyitvatartási idő: 2017. április 1. – október 31. naponta 10 és 18 óra között

Előzetesen bejelentkezett csoportok számára lehetőség van vezetésre.

Belépődíjak:

Az időszaki kiállítás a Hősök, kincsek, zsákmányok című állandó kiállítás keretében tekinthető meg.
Felnőtt jegy: € 11,00
Kedvezményes/Csoportos jegy: € 9,00
Családi jegy: € 23,00
A Neusiedlersee-Carddal, a Niederösterreich-Carddal és a Burgenland-Carddal a belépés ingyenes.

Kapcsolat:

Fraknó vára
Melinda Esterházy Platz 1
7212 Forchtenstein
T +43 (0) 2626 812 12
burg-forchtenstein@esterhazy.at

Élete:
Thököly Éva édesanyja, Gyulaffy Mária korán elhunyt, édesapja, Thököly István a császári csapatok által ostromolt Árva várában halt meg. A fiatalon szülők nélkül maradt Éva végül az Esterházyak udvarába került. A császárhű I. Esterházy Pál első felesége halála után vette nőül. A házassághoz szükség volt a császári udvar beleegyezésére is, hiszen Éva bátyja, Thököly Imre a Habsburg-ház ellen lázadt és kereste a kapcsolatot az Oszmán Birodalommal is. Pál hercegi rangra való emelése után (1687) a rebellis húgából hercegné vált. A házasság hamar megromlott és Évát rosszindulatú vádak alapján kolostorba száműzték. Később a császárhoz intézett könyörgése meghallgatásra került és rehabilitálták. Utolsó nyughelye nem az Esterházyak kriptájában, a kismartoni ferences kolostorban, hanem a Maria Lanzendorf-i kegytemplomban van.

Címkék